Du har kanskje hørt at du kan tjene penger på betalte spørreundersøkelser og meningsmålinger på nett?
Som den skeptikeren jeg er, bestemte jeg meg for å melde meg inn hos flere selskaper som sier de betaler for meningene våre. For dette ville jeg finne ut av.
Jeg skal snart fortelle deg hvordan det gikk.
Men først – Dette gjorde jeg:
Jeg meldte meg inn i 5 selskaper:
- YouGov
- Meningstorget
- GFK Smartscan
- Ipsos I-say
- Toluna
Innmeldingen gikk greit hos alle. Men man må være tålmodig. Registreringen er en omfattende prosess. Det holder ikke bare med navn og nummer. Hos de fleste blir du bedt om å legge inn mye informasjon om deg selv og familien din.
Tips: Legg inn så mye informasjon om deg selv som mulig. Jo mer selskapene vet om deg, desto større er sjansen for at du får være med i mange undersøkelser.
Belønningen
Hos alle selskapene samler du poeng. Poengsamlingen din vokser etter hvert som du deltar i nye undersøkelser. Poengene kan du veksle inn i gaver, gavekort eller rene penger. Eller du kan gi penger til veldedighet.
Her er belønningene:
- YouGov: Gavekort
- Meningstorget: Gavekort, penger via Paypal eller donasjoner.
- GFK Smartscan: Gaver – Alt fra håndduker til Sautégryter
- Ipsos i-Say: Penger via Paypal, gavekort. Eller donasjoner.
- Toluna: Gavekort eller penger via PayPal.
Viktig: Flere av selskapene arrangerer også lotterier. Her kan du vinne mange tusen kroner hvis lykken er på din side.
Hvor mange undersøkelser?
Jeg har altså meldt meg inn i 5 ulike selskaper. I snitt får jeg tilbud om å delta i 1 til 3 undersøkelser hver dag. Jeg får færre tilbud i helgene.
GFK Smartscan er unntaket. Her får du ikke typiske spørreundersøkelser. I stedet skal du melde inn alle varene du handler i dagligvarebutikker. Og ta bilde av kvitteringen. For hver uke du gjør dette, får du 100 poeng.
Hvor mye har jeg tjent?
Ok. Da er vi fremme ved den «store» avsløringen (trommevirvel). Hvor mye har jeg tjent på de drøyt 5 ukene jeg har vært med? Svaret kommer snart.
Jeg må først fortelle deg at jeg kun har svart på én undersøkelse per dag, fra hvert av selskapene. Noen dager har flere av dem sendt meg flere tilbud. Når dette har skjedd, har jeg kun besvart én.
Ok, dette er fasit etter snart 6 uker:
- YouGov: 150 kroner.
- Meningstorget: 199 kroner.
- GFK Smartscan: 90 kroner.
- Ipsos i-say: 196
- Toluna: 64 kroner.
Alt i alt: 699 kroner.
Hvor mye tid har jeg brukt?
700 kroner. Det er penger det også. Men noen voldsomt god timelønn er det ikke. I snitt har jeg nok brukt 30 til 45 minutter hver dag på undersøkelsene. 5 dager i uka. Så, til alle som tror at man blir steinrik av dette … Det blir man definitivt ikke.
Men …
Mange av undersøkelsene er faktisk ganske interessante. I flere av dem, får vi for eksempel være med på å påvirke hva ulike produsenter gjør med produktene sine. Ganske kult.
Andre spørreundersøkelser tvinger deg til å utføre en nyttig gransking av hverdagen din. Du må tenke over alt fra matvaner til pengebruk og handlevaner.
Og penger er faktisk ikke alt. Hvis du vil, kan du donere inntektene fra undersøkelsene til mennesker som trenger dem mer enn deg og meg. Jeg skjenker alt jeg har tjent til veldedighet.
Om jeg synes du skal melde deg inn?
Vel, dette er et vanskelig spørsmål å svare på. For vi er forskjellige. Men la meg si det sånn: Synes du det er vel så interessant å påvirke samfunnsutviklingen (i små doser), som å tjene penger, har du ingen ting å tape.
Men er du utelukkende ute etter mer penger, bør du trolig kikke på andre alternativer. (Men, det er absolutt en stor mulighet for at du er mer effektiv enn meg. Og at du dermed klarer å tjene mer.)
Hvem bør du melde deg inn hos?
Jeg har altså tjent 700 kroner. Til sammen. For jeg er medlem hos 5 selskap. Hvis du ønsker maks utbytte bør du melde deg inn hos så mange som mulig:
YouGov
Dette er nok min favoritt. Selv om jeg har tjent mer hos Meningstorget. For jeg synes YouGov har de mest interessante undersøkelsene. Selskapet sender heller ikke ut flest meningsmålinger. Men, som sagt, kvaliteten på det de sender ut er bra.
Meningstorget
Meningstorget er temmelig aktive. I perioder har jeg fått ett eller flere tilbud hver dag. Det synes også på antallet poeng. Undersøkelsene er stort sett interessante. Og belønningen er god.
GFK SmartScan
GFK SmartScan er annerledes. For her mottar du ikke undersøkelser. I stedet skal du registrere alle dagligvarekjøpene dine. I en app. Du får 100 poeng i uka så lenge du fortsetter å bruke appen. Slik fungerer det, etter at du har registrert deg:
- Du laster ned SmartScan appen. Med denne skal du registrere varene du har kjøpt.
- Du kan registrere varen ved å fotografere strekkoden.
- Funker ikke dette, må du registrere varen manuelt.
- Så tar du bilde av kvitteringen.
- Når du er ferdig, lastes informasjonen opp til GFKs nettsider.
GFK Smartscan er minst tidkrevende. Jeg bruker i snitt 10 minutter på prosessen over etter at handleturen er unnagjort.
Ipsos i-Say
Du kommer ikke til å få tilsendt veldig mange undersøkelser fra i-Say. Men kvaliteten på undersøkelsene er gode. Jeg har flere ganger blitt bedt om å ta stilling til reklamefilmer og kinofilmer, for eksempel. Kult!
Toluna
Toluna er trolig selskapet som sender ut flest invitasjoner. Størrelsen på belønningene varierer voldsomt. Jeg har tatt undersøkelser som var verdt alt fra 150 til 4.000 poeng. Antallet undersøkelser veier delvis opp for at selskapet betaler minst for «jobben» som skal gjøres.
Tips til deg som vil prøve
Kan du tenke deg å teste dette? Fint. Det er helt smertefritt. Og du har ingen ting å tape. Her skal du få med deg noen velmente råd på veien:
1. Registrer deg hos så mange selskap som mulig!
Jo flere selskap du er med i, desto flere undersøkelser får du tilbud om å delta i. I enden betyr dette større belønninger.
2. Gi selskapene så mye informasjon om deg selv som mulig!
Når du registrerer deg, vil de fleste selskapene at du svarer på flere, forskjellige undersøkelser. Målet med dem er å la selskapet bli bedre kjent med deg.
Svar på så mange av dem som mulig. For selv om du ikke får betalt for alle, lønner det seg i lengden. Jo mer selskapet vet om deg, desto oftere kan du bli plukket ut til å være med i nye, betalte meningsmålinger.
3. Ikke lyv!
Vær 100% ærlig når du svarer. Ikke si at du røyker hvis du aldri har rørt en sigarett i ditt liv. Ikke utgi deg for å være noe annet enn du er.
Blir du avslørt, er det på hodet og stussen ut – uten at du får med deg belønningene.
4. Bruk tiden godt når du svarer på undersøkelsene!
Av og til kan det være fristende å rase igjennom en undersøkelse for belønningens skyld. Ikke gjør det!
Legger selskapene merke til at du ikke er seriøs (noe de som regel gjør) slutter de å sende deg nye tilbud.
5. Ha realistiske forventninger!
Man blir ikke rik av å delta i forbrukerundersøkelser. Ikke la noen lure deg til å tro noe annet.
Men noen ekstra hundrelapper per måned er høyst realistisk. Jeg kjenner flere mennesker som mottar en månedlig belønning på flere hundre kroner eller mer.
Slik kan DU tjene flere hundre kroner i måneden
Trenger du en guide? Det er ikke voldsomt vanskelig, skjønner du. Dette er hva du skal gjøre:
1. Meld deg inn i samtlige selskap under
Her er selskapene du bør melde deg inn i:
2. Bruk god tid på registreringen
Det tok meg om lag 2 timer å gjennomføre en god registrering hos alle selskapene til sammen. Dette inkluderte å svare på «bli kjent»-undersøkelsene.
3. Sett av 30 – 60 minutter, 5 dager i uken
Du vil trolig bruke fra en halv til en hel time hver dag på å besvare de tilgjengelige undersøkelsene.
4. Bruk appene
Flere av selskapene lar deg svare på undersøkelser i egne apper. Det kan gjøre «jobben» litt mer komfortabel.
5. Skaff deg en Paypal-konto
Har du ikke Paypal, bør du opprette en konto der (det er gratis). Flere av selskapene bruker Paypal for å sende penger til medlemmene sine.
Dett var dett. Verre er det ikke. Lykke til! (Dette innlegget inneholder sponsede innlegg.)